Wednesday, February 3, 2016

Gunung Galunggung & Kampung Naga trip

Trip by Travollution
15-16 Januari 2016

Ga tahu kenapa gue paling males untuk nulis review soal jalan-jalan mungkin karena gue tahu gue ga bakat nulis. Sob! Tapi pada akhirnya, gue ngerti banget kalau 'malas' itu ga bagus diperlihara, so here we go, I pushed my self to take a step. Be resilience! *dalam hati

GUNUNG GALUNGGUNG

15/1
Jam 9 malam, rombongan udah siap tapi kita masih nunggu bus yang belum datang. Alhamdulillah kita ga nunggu terlalu lama jadi ga banyak waktu yang terbuang di perjalanan. Di tengah tol, seperti biasa kita berenti di Rest Area untuk toilet break and snacking terus lanjut jalan lagi. Yeay! (padahal kerjaan gue pas naik mobil cuma satu: tidur)

16/1
Alhamdulillah banget jam 4.30 kita udah sampe di kaki gunung Galunggung. Ya Allah dinginnya minta dipeluk orang :( Mungkin ini salah satu alasan kenapa pantai selalu menjadi pilihan pertama untuk gue jalan-jalan. Dengan minimnya persiapan (cuma bawa pashmina tebel, padahal disuruh bawa jaket) gue pun menahan gigil. Solat subuh done, terus siap-siap buat ke atas. Sampai saat ini gue belum tahu nih kita bakal ngapain, yang gue tahu cuma naik ke kaki gunung Galunggung. Dah gitu aja.










Gambar pertama aslinya breathtaking and calming moment banget. Mengingatkan gue dengan situasi malam di kota Dago Atas. Langit gelap duet bareng sama lampu malam kota. At this point, I really wished I can stopped the time.

Tour guide bilang kalau kita bakak naik tangga ke atas buat ngeliat sunrise. Well, gue agak underestimate sebenarnya, okelah cuma tangga. Ga tahunya, astagaaa.. momen naik tangga itu udah menyadarkan gue kalau gue gadis yang menua dan ga pernah olahraga. Jantung sama badan kaget. Otak harus melawan rasa sakit dari betis yang terus terusan meringis. Bah! Anak tangga nya banyak amat! Mungkin untuk yang sering ke gunung bakal bilang, "yaelah Ma, gunung Galunggung g ada apa-apanya" ya maklum aku ga pernah olahraga Kak, badan yang terbiasa santai tiba-tiba dikagetin sama aktifitas beginian :))

Sebelumnya aku minta maaf Ka karena potonya gini aja. Balik lagi, karena g mau rempong bawa apa-apa akhirnya cuma bawa camera pocket 12 MP :D
Semoga masih bisa membantu untuk memberikan gambaran soal Galunggung ya!




Gambar di atas itu adalah kawah gunung Galunggung. Dari atas (sumpeh deh) itu keliatan deket banget, pas temen gue coba lempar batu, ternyata jatohnya lama. Ngerti dong maksudnya apa? :)



Setelah stay disana sampai jam 7.30an, akhirnya kita turun juga, tracking nya beda, bukan tangga lagi. Kita turun layaknya turun gunung lewatin bukit dan lembah (ya at least mirip2lah)




Dua poto di atas adalah poto Bapak dan Ibu penjual makanan dan minuman. Yap! di kaki gunung Galunggung ada beberapa kios makanan seperti penjual pop mie atau minuman seperti aqua dan air rasa jeruk dari pabrik. Gue percaya banget kalau 'kebetulan' itu ga pernah ada. Semua udah di atur sama Allah. At this time, Allah mengirimkan skema bapak ibu bawa barang banyak untuk dilihat sama gue. Skema ini bener-bener menginspirasi gue kalau gue harus tetap bisa bersyukur dan ga boleh kalah sama cobaan hidup. Mereka tiap hari harus pergi naik turun gunung bawa kardus penuh sama makanan dan air bergalon demi mendapatkan uang untuk perut mereka which is yang gue liat itu berat banget physically and emotionally. Oke Ma, jangan sedih, tetep jalan!




KAMPUNG NAGA

Seneng dan bangga pas tahu ternyata masih ada orang Indonesia yang tetap mau jaga budaya asli mereka demi kelangsungan anak cucu kita nanti. Kampung Naga adalah salah satu kampung yang masih menjaga keaslian karakteristik mereka. Ima lupa nama tour guide Kampung Naga kita siapa tapi he is such a humble, kind-hearted and easy to smile person. He is the ultimate Indonesian!


Beberapa fakta tentang Kampung Naga:
1. Daerah KN dibagi menjadi dua wilayah, wilayah dalam untuk penduduk KN yang masih memegang penuh adat seperti tidak menggunakan listrik dan wilayah luar untuk penduduk KN yang sudah menggunakan listrik, biasanya orang tua mereka tinggal di wilayah dalam dan anak cucu mereka tinggal di wilayah luar.

2. KN adalah daerah rendah, jadi kalau mau ke wilayah dalam, harus turun naik tangga. Turunnya enak, naiknya kagak.

3. Rumah yang dibuat untuk wilayah dalam semua dibuat dari kayu. Sama sekali ga ada semen. Atap terbuat dari jerami dan bambu. Masuk ke dalam nya adem bener! Jadi inget momen waktu kecil suka ke Bogor jenguk uyut. Gue kangen desa!

4. Di wilayah dalam, kamar mandi semua di luar dan kalau g salah dari sekian banyak rumah di sana, mereka cuma punya beberapa kamar mandi. Mereka percaya satu sama lain ga bakal saling intip karena norma agama main disini. Keren ya!

5. Mereka punya kuncen juga loh, kuncen yang termasuk ketua adat tinggal di tempat yang paling tinggi. Tour guide kita meminta untuk tidak memotret poto rumah ketua adat :)

6. Mereka punya ruang penyimpanan untuk beras untuk seluruh penduduk mereka, which is cool!

7. Mesjid mereka bagus banget :( Semua dibuat dari kayu (sebenarnya agak menyayat hati pas denger dari kayu semua, pohon pasti di tebang kan :( ) Masuk mesjid suasana bener-bener beda dan adem banget. Alhamdulillah tempat wudhu dipisah antara lelaki dan perempuan. Mereka bahkan g pakai keran loh! Air untuk wudhu terus mengalir.

8. Ketika turun ke wilayah dalam, tour guide menjelaskan kalau di sana ada satu hutan yang pamali buat dimasukin sama orang. Manusia itu rakus, sekali masuk untuk cari makan atau sekedar potong kayu pasti ketagihan. Jadi hutan yg di dalam itu bener-bener masih perawan. Itu sebabnya ketika bencana kekeringan melanda daerah sana, Kampung Naga masih punya air mengalir! Ini pelajaran yang berharga banget, jika kita menjaga alam, alam sendiri akan menjaga kita balik, jauh lebih baik!



Kayu kayu dan kayu.


\
Suasana di dalam masjid.

 
Penerangan utama di dalam masjid.

 
Pernak-pernik yang dijual di Kampung Naga



Lumut di atap rumah.

Masuk selasar ini, rasanya adem banget :( Mau kesana lagi.

Atap rumah bagian dalam.

Alat untuk menumbuk padi. Gotong royong banget kan anaknya :)

Pakan Ikan harganya 2000 rupiah. Lempar makanan udah bisa liat ikan mangap-mangap~

Ima lupa jumlah rumah nya ada berapa, ini rumah rumah di wilayah dalam Kampung Naga.

Tempat penyimpanan beras.

Sawahnya belum hijau karena baru banget mereka tanam padi.

Tiap turun tangga kebayang nanti naik nya begimana :s

\
Padi yang tumbuh baru sepanjang ini pada saat itu.


Foto keluarga duluuu~



Day 34 - The Tales of Beedle the Bard

Got this free book from Book Swap event at my school. I know it is so last year but but but!
Better late than never! :)



Day 33 - the 100

Got a recommended serial from one of my students. Before she started telling me about the summaries, I asked her what genre it was because I'm a fan of detective, criminal and phycology stories, it helps my analytical thinking somehow. When she said it was sci-fi, I was like, "Seriously?". However, I still listened her talking about the summaries and actually it's quite interesting too! So here I am, spending my time to watch this. Did my research too and it wasn't that bad. So yup! I am in season 1 episode 3.

One thing I regret, Eliza Taylor the starring cast is 25 years old this year and 18 years old on this series. Seriously, 18??? She looks older than she should be :(

Sunday, January 31, 2016

Day 31 - Allah The Almighty God

Random thoughts of the day:

Even though I don't have boyfriend but I'm so grateful that Allah would never let me down, He would never let ANYONE down. He sends men to protect me and let me know that I'm not alone, I feel blessed. Alhamdulillah.
He always has His own ways to convince me that being single is not an agony. I love You!

Thursday, January 28, 2016

Day 25 - a new fine job?

So,

I was in hurry to get to my second student's house. The quickest way is using either Go-jek or Grab Taxi app. I tried Go-jek and Grab Bike but none was unavailable. I was in pain and anxiety was all over my body. I was literally waiting to be chosen by those gorgeous drivers. The time was ticking, tick tock tick tock. I could feel it! I can sense it! It was like, every second was counted in my head. I had to admit that my location might turned off all the drivers so yeah, maybe that was why they didn't hit the 'yes' button.
The worst case was already in my mind, it was always been there - book a Grab Car.  Within 1 minute, I got the driver!

Believe it or not, I got my own rule, no matter how old or young the drivers are, I still should call them 'Pak!' I can say that he was a nice driver, really hooked me into the conversation. However, it's not the main point now.

D: "Are you going home from work?"
I: "Not really, I'm off from tutoring and going to another one."
D: "Oh, religion teacher?"
I: "Nooooo, hahaha, I'm Chinese private teacher, I think I know why every one would say that haha"
D: "Oh, hahaha you must be smart then!"
I: "Not really, it was 4 years of hard work" (smile)
D: "Where do you work then?"
I: (pointing my school as we passed the road) "That!"
D: "So you are a teacher, aren't you?"
I: "Not a teacher, assistant teacher. How long have you been a driver?" (finally I threw a question)
D: "Not that long, I have joined since one week ago, I'm waiting to start my job, killing the time, so I joined."
I: "I would be a Grab Car driver if I had a car you know,"
D: (surprised with my statement) "Why?"
I: "I don't know, sometimes I think I need a new environment, if I have a car I might be a driver. It seems interesting"
D: "Oh no, please stick with this teaching stuff. Teaching is one of the noble jobs, it is a good thing to do."
I: I was in silence. My memory was stepping back to the previous conversation I had with one of my school's psychologist. He was slightly surprise too when I said I wanted to know how does it feel to work in new environment, in this case, working in buildings. "I don't know why, It seems interesting though. It seems that it is a fine job to do right now. I'm sure I can handle the traffic."
D: "Yeah, but teaching is way better than that. It is very noble"
I: In silence. Again.


After those conversations, I think he had the point. Stick with teaching is the best choice so far. Maybe I just get bored of dealing with kids until late night. Let's see what happen.



Day 28 - Ignorance

I just knew that people could be that ignorant. The senses they have are all in off mode. I really don't know what they're up to.
However, is it me being so cold and I got the karma now or am I the one in the universe that could be so sensitive recently? This part is exactly the part that I don't like of being S.

If you now what I mean.

Tuesday, January 19, 2016

Day 19 - untitled

Glad to be back!

1. I wasn't in good vibe when I started to write this post, had to deal with a stupid problem with some stupid people. I really wanted to take a wudhu right now just for washing away the negative vibe. Really annoying!

2. My current favourite song is a Head Full of Dream by Coldplay. I shared this to my best friends and asked them to listen it. You should do too! Below is the official link. If you find this song attractive to your ear, you should listen from the first, I suggest :))

3. I went to Gunung Galunggung and visited Kampung Naga last Friday and Saturday. I'm about to write a review about it.

4. I believe that my best role model is my Mama. Her passionate towards others and her family is doubtless. She is a figurehead for being resilience, relating, resourcefulness and reflectiveness. She is our superwoman, the heavy-duty one. Maybe all adjectives that you could mention will could not be able to represent her talents, kindness, patience, energy and everything else. As I get older, the more I ask for help to her the more awful feeling I have. I really love my Mom, truly I do. I know you guys have a wonderful Mom too :)

5. If you wanna fly, you got to give up the shit that weighs you down. - Toni Morrison

6. I say this million times to my friends that I'm thinking about quitting job and finding a new one. However, until now, managing my cv is the ultimate problem I have to endure and apparently it doesn't seem attractive to me. Sob! (extremely contradictive with the point #5)

7. Am I stupid enough to put 'get married' as my new resolution? I keep reminding my self that it was JUST a plan and Allah is going to execute it (sooner or later). So chill out~

8. Having a standard face (well I can't say I'm ugly because Allah's creations are perfectly made by Him) makes me have to be twice as good to get ahead, in everything. Maybe that's why I find myself little bit perfectionist, want to get recognised by others, oops, I mean by humans, because I know:

Abu Huraira reported: The Messenger of Allah, peace and blessings be upon him, said, “Verily, Allah does not look at your appearance or wealth, but rather He looks at your hearts and actions.

Sometimes maybe not sometimes I am so sick seeing people treat the beautiful ones better than others. Maybe that's why I love to approach my students whom out of the 'it' list. I know how they feel :/

9. One of my unwritten resolutions is reading Quran everyday. Not only read it, but infiltrate it into my daily basis. AND IT'S HARD! SYAITON DIMANA MANAAA~ However, difficult doesn't mean impossible. It simply mean I have to work hard :/

10. Simple thought about dooms day: I really want to die before it really happens. I don't want to experience it. Don't want to see everyone doesn't care about anyone because they are too busy saving their lives.